Seminarium było skierowane do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń oraz przedstawicieli Szkół gastronomicznych z terenu województwa podkarpackiego i powiatów województwa lubelskiego sąsiadujących z naszym regionem.
Głównym celem seminarium było przybliżenie tematu kuchni kresowej oraz jej promocji, a także zaproszenie do udziału w kolejnej edycji konkursu „Kresowe jadło”, która odbędzie się 1 sierpnia w Baszni Dolnej.
Spotkanie rozpoczęło się od przywitania gości i wprowadzenia do seminarium. Głos zabrali Marta Tabaczek - dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Lubaczowie i Janusz Czarski - dyrektor Centrum Kulturalnego w Przemyślu.
Prelegentami podczas tegorocznej edycji seminarium byli:
- dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, który przedstawił dwa referaty:
- pierwszy zatytułowany „Kuchnia Rzeczypospolitej wielu narodów” o tradycjach kulinarnych dawnych Kresów
- drugi pt.: „Abuchty, kamudelate i kwadratowe kołacze. Jak czytać dawne książki kucharskie”, w którym m.in. zaprezentował gdzie znaleźć dawne książki kucharskie, jak je odczytywać oraz wyjaśnił jak w praktyce korzystać ze zbiorów bibliotek cyfrowych.
- Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Pro Carpatia w Rzeszowie, przedstawił referat pt.: „Regionalizm dawniej a dzisiaj. Udane próby rekonstrukcji potraw kuchni wiejskiej we współczesnej gastronomii”. W swojej prelekcji opowiedział m.in. o „zawrotnej karierze” proziaka i innych potraw kuchni regionalnej oraz o tym jak tradycyjna kuchnia wiejska przenika do współczesnej gastronomii i dlaczego warto ją pielęgnować.
Na zakończenie części oficjalnej głos zabrały panie z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubaczowie, które przybliżyły zebranym problematykę obostrzeń i zachowania środków bezpieczeństwa podczas przygotowywania żywności i uczestnictwa w konkursach kulinarnych w okresie pandemii.
Organizatorami Seminarium, które odbyło się w ramach tegorocznej edycji Festiwalu Dziedzictwa Kresów było Centrum Kulturalne w Przemyślu i Wójt Gminy Lubaczów.
Paweł Kasjan – instruktor ds. upowszechniania i promocji kultury
Kliknij i obejrzyj fotorelację:
fot. Paweł Kasjan
| Kuchnia Rzeczypospolitej wielu narodów
| Abuchty, kamudelate i kwadratowe kołacze. Jak czytać dawne książki kucharskie
| Regionalizm dawniej a dzisiaj. Udane próby rekonstrukcji potraw kuchni wiejskiej we współczesnej gastronomii
| Bibliografia kulinarna. Kuchnia kresowa