Kulinarna biesiada pod Morawskim niebem
Tegoroczna edycja „Biesiady nad Morawskim Łęgiem”, która odbyła się 7.10 w Morawsku oscylowała w temacie zapiekanych kasz oraz potraw z grochem i bobem. Piękne i pełne pyszności stoiska konkursowe zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia i Zespoły, łącznie 11 grup, których potrawy pod względem smakowym i estetycznym oceniała trójosobowa komisja.
W czasie konkursu panie barwnie opowiadały o sposobie przyrządzania dań i ich składnikach, zdradzając nieraz kulinarne tajemnice, co dodatkowo zachęcało do odwiedzenia stoisk wszystkich przybyłych na niedzielną biesiadę. Zwycięskie potrawy zachwycały smakiem, a były to m.in. gołąbki z kaszą jaglaną z sosem z leśnych grzybów, kasza gryczana zapiekana z wątróbką, pasztet z fasoli, zupa z grochu i bobu, pierogi z bobem. Nie zabrakło też czegoś na słodko, a był to tort… z fasoli. Oryginalność stoisk stanowiły wystawione autentyczne przedmioty używane w dawnym gospodarstwie domowym, które też były częścią oceny jury.
Kulinarnym atrakcjom towarzyszyły degustacje i kiermasz produktów „z domowej spiżarni”, tj. kompoty, soki, powidła, sałatki i inne przetwory zrobione wg tradycyjnych receptur. Całość imprezy uświetniła swoimi występami: Kapela Ludowa SWOJAKI z Pawłosiowa, ZPiT JAROSŁAWIAKI z Jarosławia oraz Zespół Pieśni Ludowej BIESIADA z Tuczemp, którym towarzyszyła zabawa taneczna wśród zgromadzonej publiczności.
Doceniając wysoki poziom przygotowanych potraw Jury podsumowało, że jesteśmy „kaszową” potęgą dobrego smaku, jednocześnie podając propozycje potraw konkursowych do następnej edycji, a będą to dania z ziołami z domowego ogródka oraz potrawy z ziemniaka z wyłączeniem zup.
Organizatorami konkursu byli: Centrum Kulturalne w Przemyślu, Wójt Gminy Jarosław oraz współorganizator: Stowarzyszenie „Razem w przyszłość w Morawsku”.
Patronat medialny sprawowali: Gazeta Jarosławska, Ekspres Jarosławski, TVP3 RZESZÓW, Galicjusz.pl, Twoja TV oraz Życie Podkarpackie.
Beata Nowakowska – Dzwonnik
Centrum Kulturalne w Przemyślu
Protokół
z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego –
VI BIESIADY NAD MORAWSKIM ŁĘGIEM
– prezentacji tradycji kulinarnych Podkarpacia
w Morawsku, 7 października 2018 r.
Komisja w składzie:
- Krystyna Trojanowska, folklorysta, Jarosław
- Agata Nowak, plastyk, Centrum Kulturalne, Przemyśl
- Krzysztof Zieliński, Stowarzyszenie Pro Carpathia, Rzeszów
po obejrzeniu i degustacji potraw konkursowych z 11 stoisk, biorąc pod uwagę kryteria konkursowe: zgodność potraw z tradycyjną kuchnią regionalną, smak potraw, ogólny wyraz stoiska, postanowiła przyznać następujące nagrody pieniężne na łączną kwotę 2400,00 zł (słownie: dwa tysiące czterysta złotych) ufundowane przez Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Wójta Gminy Jarosław:
I miejsce wraz z nagrodą rzeczową oraz pieniężną dla:
Stowarzyszenia „Nad Sanem w Kostkowie”
za gołąbki z surowych ziemniaków z kaszą gryczaną i boczkiem zapiekane w śmietanie oraz zupę z bobu i grochu.
Dwa równorzędne II miejsce wraz z nagrodą rzeczową oraz pieniężną dla:
Stowarzyszenia „Kobiety razem w Sobiecine”
za gołąbki z kaszą jaglaną z sosem z grzybów leśnych,
Pełkińskiego Stowarzyszenia Kobiet
za kaszę gryczaną zapiekaną z wątróbką i pasztet z fasoli.
III miejsce wraz z nagrodą rzeczową oraz pieniężną w wysokości 200 zł (dwieście złotych) dla:
Koła Gospodyń Wiejskich z Ostrowa k/Jarosławia
za kaszę gryczaną zapiekaną z pieczonym królikiem i zupę z grochu Jaśka.
Siedem wyróżnień pieniężnych w kwocie po 150 zł (sto pięćdziesiąt złotych) każde dla:
Zespołu „Maćkowczanki” z Maćkówki
za tort z fasoli "piękny Jaś",
Stowarzyszenia „Kobiety dla Makowiska”
za kaszę gryczaną zapiekaną z boczkiem,
Stowarzyszenia „Razem w przyszłość w Morawsku”
za kaszankę zapiekaną z kiszoną kapustą,
Rady Seniorów gm. Orły
za pierogi z bobem,
Stowarzyszenia Przyjaciół Miejscowości Nienadowa
za grochówkę Jana z Nienadowej oraz przedmiot z dawnej kuchni – durszlak gliniany,
Stowarzyszenia „Kobiet aktywnych w Surochowie”
za kucię z grochu oraz przedmiot z dawnej kuchni - garczki żeliwne,
Koła Gospodyń Wiejskich z Korzenicy
za pasztety z grzybami i z żurawiną.
Jeden z królów angielskich na polu bitwy przegrany krzyczał: „Królestwo za konia”. Po dzisiejszym spotkaniu w Morawsku trzeba głośno wołać „Królestwo za kasze, polskie kasze”. Marzeniem byłoby, aby te serwowane przez panie z KGW kasze – aromatyczne, delikatne, sypkie – można było na co dzień znaleźć w domowych kuchniach, jak i w restauracyjnym menu. Po dzisiejszej biesiadzie i konkursie wiemy, że jesteśmy „kaszową” potęgą dobrego smaku.
Co więcej, że z tych kasz ręce naszych gospodyń potrafią zrobić kulinarne cuda - podobnie jak ze strączkowych: bobu, fasoli, grochu, które są trochę mało popularne, jakby przegrywające batalię o nasze serca, a tak kiedyś częste w dawniejszym jadłospisie.
Propozycje potraw konkursowych do następnej edycji, to danie z ziołami z domowego ogródka oraz potrawa z ziemniaka z wyłączeniem zup.
Zobacz fotorelację z Biesiady nad Morawskim Łęgiem