• Slider 837
  • Slider 834
  • Slider 815
  • Slider 795
  • Slider 842

6. Biesiada nad Morawskim Łęgiem - Prezentacja Tradycji Kulinarnych Podkarpacia

Kulinarna biesiada pod Morawskim niebem

 

Tegoroczna edycja „Biesiady nad Morawskim Łęgiem”, która odbyła się 7.10 w Morawsku  oscylowała w temacie zapiekanych kasz oraz potraw z grochem i bobem. Piękne i pełne pyszności stoiska konkursowe zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia i Zespoły, łącznie 11 grup, których potrawy pod względem smakowym i estetycznym oceniała trójosobowa komisja.

W czasie konkursu panie barwnie opowiadały o sposobie przyrządzania dań i ich składnikach, zdradzając nieraz kulinarne tajemnice, co dodatkowo zachęcało do odwiedzenia stoisk wszystkich przybyłych na niedzielną biesiadę.  Zwycięskie potrawy zachwycały smakiem, a były to m.in. gołąbki z kaszą jaglaną z sosem z leśnych grzybów, kasza gryczana zapiekana z wątróbką, pasztet z fasoli, zupa z grochu i bobu, pierogi z bobem. Nie zabrakło też czegoś na słodko, a był to tort… z fasoli. Oryginalność stoisk stanowiły wystawione autentyczne przedmioty używane w dawnym gospodarstwie domowym, które też były częścią oceny jury.

Kulinarnym atrakcjom towarzyszyły degustacje i kiermasz produktów „z domowej spiżarni”, tj. kompoty, soki,  powidła, sałatki i inne przetwory zrobione wg tradycyjnych receptur. Całość imprezy uświetniła swoimi występami: Kapela Ludowa SWOJAKI z Pawłosiowa, ZPiT JAROSŁAWIAKI z Jarosławia oraz Zespół Pieśni Ludowej BIESIADA z Tuczemp,  którym towarzyszyła zabawa taneczna wśród  zgromadzonej publiczności.

Doceniając wysoki poziom przygotowanych potraw Jury podsumowało,  że jesteśmy „kaszową” potęgą dobrego smaku, jednocześnie podając  propozycje potraw konkursowych do następnej edycji, a będą to dania z ziołami z domowego ogródka oraz potrawy z ziemniaka z wyłączeniem zup.

Organizatorami konkursu byli: Centrum Kulturalne w Przemyślu, Wójt Gminy Jarosław oraz  współorganizator:  Stowarzyszenie „Razem w przyszłość w Morawsku”.
Patronat medialny sprawowali: Gazeta Jarosławska, Ekspres Jarosławski, TVP3  RZESZÓW, Galicjusz.pl, Twoja TV oraz Życie Podkarpackie.

 

Beata Nowakowska – Dzwonnik
Centrum Kulturalne w Przemyślu

 

 

Protokół
z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego –
VI BIESIADY NAD MORAWSKIM ŁĘGIEM
– prezentacji tradycji kulinarnych Podkarpacia
w Morawsku, 7 października 2018 r.

Komisja w składzie:

- Krystyna Trojanowska, folklorysta, Jarosław
- Agata Nowak, plastyk, Centrum Kulturalne, Przemyśl
- Krzysztof Zieliński, Stowarzyszenie Pro Carpathia, Rzeszów

po obejrzeniu i degustacji potraw konkursowych z 11 stoisk, biorąc pod uwagę kryteria konkursowe: zgodność potraw z tradycyjną kuchnią regionalną, smak potraw, ogólny wyraz stoiska, postanowiła przyznać następujące nagrody pieniężne na łączną kwotę 2400,00 zł (słownie: dwa tysiące czterysta złotych) ufundowane przez Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Wójta Gminy Jarosław:

 

I miejsce wraz z nagrodą rzeczową oraz pieniężną dla:

Stowarzyszenia „Nad Sanem w Kostkowie”
za gołąbki z surowych ziemniaków z kaszą gryczaną i boczkiem zapiekane w śmietanie oraz zupę z bobu i grochu.


Dwa równorzędne II miejsce wraz z nagrodą rzeczową oraz pieniężną
dla:

Stowarzyszenia „Kobiety razem w Sobiecine”
za gołąbki z kaszą jaglaną z sosem z grzybów leśnych,

Pełkińskiego Stowarzyszenia Kobiet
za kaszę gryczaną zapiekaną z wątróbką i pasztet z fasoli.


III miejsce wraz z nagrodą rzeczową oraz pieniężną w wysokości 200 zł (dwieście złotych)
dla:

Koła Gospodyń Wiejskich z Ostrowa k/Jarosławia
za kaszę gryczaną zapiekaną z pieczonym królikiem i zupę z grochu Jaśka.


Siedem wyróżnień pieniężnych w kwocie po 150 zł (sto pięćdziesiąt złotych) każde
dla:

Zespołu „Maćkowczanki” z Maćkówki
za tort z fasoli "piękny Jaś",

Stowarzyszenia „Kobiety dla Makowiska”
za kaszę gryczaną zapiekaną z boczkiem,

Stowarzyszenia „Razem w przyszłość w Morawsku”
za kaszankę zapiekaną z kiszoną kapustą,

Rady Seniorów gm. Orły
za pierogi z bobem,

Stowarzyszenia Przyjaciół Miejscowości Nienadowa
za grochówkę Jana z Nienadowej oraz przedmiot z dawnej kuchni – durszlak gliniany,

Stowarzyszenia „Kobiet aktywnych w Surochowie”
za kucię z grochu oraz przedmiot z dawnej kuchni -  garczki żeliwne,

Koła Gospodyń Wiejskich z Korzenicy
za pasztety z grzybami i z żurawiną.


Jeden z królów angielskich na polu bitwy przegrany krzyczał: „Królestwo za konia”. Po dzisiejszym spotkaniu w Morawsku trzeba głośno wołać „Królestwo za kasze, polskie kasze”. Marzeniem byłoby, aby te serwowane przez panie z KGW kasze – aromatyczne, delikatne, sypkie – można było na co dzień znaleźć w domowych kuchniach, jak i w restauracyjnym menu. Po dzisiejszej biesiadzie i konkursie wiemy, że jesteśmy „kaszową” potęgą dobrego smaku.
Co więcej, że z tych kasz ręce naszych gospodyń potrafią zrobić kulinarne cuda - podobnie jak ze strączkowych: bobu, fasoli, grochu, które są trochę mało popularne, jakby przegrywające batalię o nasze serca, a tak kiedyś częste w dawniejszym jadłospisie.

Propozycje potraw konkursowych do następnej edycji, to danie z ziołami z domowego ogródka oraz potrawa z ziemniaka z wyłączeniem zup.


Zobacz fotorelację z Biesiady nad Morawskim Łęgiem

 

  • Biesiada TeatralnaOgólnopolski Festiwal Kapel Folkloru MiejskiegoKarpackie Biennale Grafiki Dzieci i MłodzieżyJazz bez

  • Budynek przystosowany dla osób niepełnosprawnych

Copyright © 2021 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone