Protokół
z obrad komisji oceniającej prezentacje zespołów śpiewaczych podczas
VI Regionalnego Przeglądu Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw
„MAJÓWKA POD JAWOREM”,
w dniu 29 maja 2022 r. w Hadlach Szklarskich
Komisja w składzie:
dr Małgorzata Dziura – etnolog,
Małgorzata Glesman – muzyk,
Krystyna Trojanowska – folklorysta,
po wysłuchaniu 16 prezentacji konkursowych, których tematem były pieśni majówkowe oraz pieśni wykonywane przy pracach w gospodarstwie, postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia pieniężne ufundowane przez Centrum Kulturalne w Przemyślu:
I miejsce otrzymuje: Ludowy Zespół Śpiewaczy „Dolanie” z Gniewczyny Trynieckiej.
II miejsce otrzymuje: Zespół Wokalny „Sąsiedzi” z Białobrzegów.
Dwa równorzędne III miejsca otrzymują:
Zespół Śpiewaczy „Dębowianie” z Dębowa,
Stowarzyszenie Pieśni Biesiadnej „Wierzbianie” z Wierzbnej.
Cztery równorzędne wyróżnienia otrzymują:
Zespół Śpiewaczy „Cantus” z Gorliczyny,
Zespół Folklorystyczny „Pawłosiowianie” z Pawłosiowa,
Zespół „Biesiada” z Tuczemp,
Zespół „Wietlinianki” KGW „Aktywni Razem” w Wietlinie.
Ponadto Wójt Gminy Jawornik Polski ufundował specjalne wyróżnienia dla:
Zespołu Śpiewaczego „Hadlanie” z Hadel Szklarskich,
oraz dla Koła Gospodyń Wiejskich w Jaworniku-Przedmieście.
Gratulujemy wszystkim zespołom otrzymanych nagród i wyróżnień, dziękujemy za wysiłek włożony w przygotowanie do konkursu oraz wybór repertuaru, dbałość o właściwy ubiór i wygląd estetyczny, wykonanie prezentacji pieśni na odpowiednim poziomie. Jednocześnie komisja zwraca uwagę, by nie ustawać w poszukiwaniu najstarszych, zapomnianych już pieśni, sposobu ich wykonania oraz zachowania oryginalnej wymowy. Tym samym osiągany będzie cel tego konkursu, a mianowicie ocalenie od zapomnienia dawnych tekstów pieśni oraz melodii ludowych.
Protokół
z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego w ramach
VI Regionalnego Przeglądu Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw,
dnia 29 maja 2022 roku w Hadlach Szklarskich.
Komisja w składzie:
Krzysztof Zieliński – regionalista,
Tomasz Jamrozik – przedstawiciel restauracji w Hadlach Szklarskich,
Agata Hemon - folklorysta,
po degustacji i obejrzeniu 12 stoisk, kierując się postanowieniami regulaminu postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
I Miejsce dla:
Koła Gospodyń Wiejskich w Słonnem, gm. Dubiecko,
Stowarzyszenia Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego, gm. Jawornik Polski.
II Miejsce dla:
Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywni Razem” w Wólce Sokołowskiej, gm. Sokołów Małopolski.
III Miejsce dla:
Koła Gospodyń Wiejskich Hadle Szklarskie, gm. Jawornik Polski.
Wyróżnienia otrzymuje:
Koło Gospodyń Wiejskich Korniaktów Południowy gm. Białobrzegi,
Stowarzyszenie Przyjaciół Miejscowości Nienadowa, gm. Dubiecko,
Stowarzyszenie Seniorów gm. Orły pn. Tradycja i Nowoczesność,
Koło Gospodyń Wiejskich Białobrzegi, pow. łańcucki,
Koło Gospodyń Wiejskich w Piganach, gm. Sieniawa,
Koło Gospodyń Wiejskich „Aktywni razem” w Wietlinie, gm. Laszki.
Ponadto Wójt Gminy Jawornik Polski ufundował specjalne wyróżnienia dla:
Spółdzielni Socjalnej Jawor z Hadli Szklarskich, gm. Jawornik Polski,
Koła Gospodyń Wiejskich w Zagórzu, gm. Jawornik Polski.
Komisja gratuluje uczestnikom udanych i smacznych prezentacji kulinarnych, które w większości odpowiadały wymogom regulaminu. Cieszy nas skuteczne sięganie do lokalnych tradycji poszczególnych miejscowości i liczymy na unikanie w przyszłych konkursach niepotrzebnych „wtrętów” współczesnych do dawnych tradycyjnych przepisów.
Zobacz fotorelację z "Majówki pod Jaworem"