Protokół
z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego –
VII BIESIADY NAD MORAWSKIM ŁĘGIEM – prezentacji tradycji kulinarnych Podkarpacia
w Morawsku, 6 października 2019 r.
Komisja w składzie:
- Katarzyna Ignas, etnograf, Muzeum w Przeworsku
- Halina Paszkowska, plastyk, Centrum Kulturalne w Przemyślu
- Krzysztof Zieliński, Stowarzyszenie Pro Carpathia w Rzeszowie
po zapoznaniu się i degustacji potraw zgłoszonych do konkursu, a także obejrzeniu stoisk i przedmiotów zgłoszonych do konkursu – w liczbie 12 prezentacji postanowiło przyznać następujące nagrody i wyróżnienia pieniężne, ufundowane przez Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz nagrody rzeczowe dla wszystkich reprezentacji, ufundowane przez Wójta Gminy Jarosław:
I nagroda dla:
Stowarzyszenia „Razem w Przyszłość w Morawsku” – za kluski ziemniaczane szare i królika w ziołach.
II nagroda dla:
Stowarzyszenia „Kobiety dla Makowiska” – za kacapoły i gołąbki z nadzieniem z sera, ziemniaków i wielu ziół.
Dwie równorzędne III nagrody dla:
Koła Gospodyń Wiejskich z Pigan – za królika w ziołach i buchty nadziewane mięsem,
Stowarzyszenia Przyjaciół Miejscowości Nienadowa – za kugiel ziemniaczany i kulebiak z kapusty, grzybami i ziołami.
Trzy równorzędne wyróżnienia I stopnia dla:
Stowarzyszenia „Nad Sanem w Kostkowie” – za kacabały z serem i bakłażany z warzywami,
Rady Seniorów Gminy Orły – za piroga kartoflanego i gołąbki z tartych ziemniaków,
Stowarzyszenia „Kobiety Razem w Sobiecinie” – za babkę ziemniaczana z kasza gryczaną.
Pięć wyróżnień II stopnia dla:
Koła Gospodyń Wiejskich w Koniaczowie,
Koła Gospodyń Wiejskich w Korzenicy,
Koła Gospodyń Wiejskich w Zgodzie,
Stowarzyszenia „Kobiety Aktywne w Wólce Pełkińskiej”,
Koła Gospodyń Wiejskich w Maleniskach.