• Slider 837
  • Slider 834
  • Slider 815
  • Slider 795
  • Slider 842

9. Biesiada nad Morawskim Łęgiem – Prezentacja Tradycji Kulinarnych Podkarpacia

Wydarzenie ma charakter konkursu i skierowane jest do Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń i Zespołów z terenu województwa podkarpackiego. Celem konkursu jest promowanie i zachowanie dziedzictwa kulinarnego poszczególnych miejscowości województwa podkarpackiego w autentycznej, tradycyjnej formie, poprzez ukazanie dawnych, prostych potraw,  przygotowanych z aktualnie dostępnych i sezonowych składników.

Tegorocznym tematem konkursu są potrawy z jesiennych warzyw sezonowych oraz potrawy mączne. Jak co roku zachęcamy do urozmaicenia stoisk przetworami domowymi, takimi jak konfitury, soki, kiszonki czy marynaty w ramach Kiermaszu produktów z domowej spiżarni z przeznaczeniem do sprzedaży.

 

 

 

25 września, godz. 13:00

Morawsko k. Jarosławia - plac obok Szkoły Podstawowej w Morawsku

W programie:

Konkurs kulinarny na

  • potrawy z jesiennych warzyw sezonowych,
  • potrawy mączne.

Prezentacja przedmiotów używanych w dawnym gospodarstwie domowym.

Kiermasz produktów "z domowej spiżarni".

Występy muzyczne:

  • Kapela Ludowa z Gniewczyny Łańcuckiej
  • Zespół Tańca Ludowego "Jarosławiaki"
  • Zespół Taneczny FREE-STYLE
  • Zespół Pieśni Ludowej Biesiada z Tuczemp
  • Biesiada TeatralnaOgólnopolski Festiwal Kapel Folkloru MiejskiegoKarpackie Biennale Grafiki Dzieci i MłodzieżyJazz bez

  • Budynek przystosowany dla osób niepełnosprawnych

Copyright © 2021 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone