• Slider 837
  • Slider 834
  • Slider 815
  • Slider 795
  • Slider 842

Festiwal Kultur i Kresowego Jadła

 

POBIERZ REGULAMIN I KARTĘ ZGŁOSZENIA

 

ZOBACZ STRONĘ FESTIWALU

 

 

„KULINARNE TRADYCJE KRESOWE” – seminarium
22 lipiec 2016 R. - Kresowa Osada Basznia Dolna

Już wkrótce rusza XII edycja „Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła” , odbędzie się ona w dniach od 31. 07. do 7. 08. 2016 r. na terenie powiatu lubaczowskiego . Jednym  z najważniejszych jego elementów jest  konkurs kulinarny „Kresowe  Jadło”,  którego  celem  jest  promocja   kresowych tradycji kulinarnych i prezentacja kresowych potraw.

Mając na względzie przywrócenie dziedzictwa dawnej kuchni kresowej oraz szersze omówienie zagadnienia,  Gmina Lubaczów we współpracy z Stowarzyszeniem Pro Carpathia  oraz Muzeum Kresów w Lubaczowie zorganizowała Seminarium p.t. „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbędzie się 22 lipca 2016 r. od godz. 10.00 do 15.00 w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.

Zajęcia poprowadzą:
Janusz Mazur – historyk sztuki, Muzeum Kresów w Lubaczowie,
Henryk Dumin – etnolog, badacz tradycji kulturalnych, laureat Nagrody im. Kolberga (2010r.) pracownik Muzeum Karkonoskiego w Jeleniej Górze,
Krzysztof Zieliński –Regionalista, autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów Pogranicza oraz tradycji kulinarnej regionu, Stowarzyszenie Pro Carpathia  w  Rzeszowie.

Tematy wystąpień:
*  Rys historyczny powiatu lubaczowskiego – Kresy Wschodnie Rzeczpospolitej /Janusz Mazur/
*  Kresowe tradycje kulinarne jako element dziedzictwa tradycji  /Henryk Dumin/
*  Kuchnia regionalna, konkursy kulinarne w regionie, dobre praktyk /Krzysztof Zieliński/

Prelegenci zwrócą także  uwagę  i omówią szerzej temat kresowego jadła, co pomoże uczestnikom konkursu kulinarnego w przygotowaniu potraw do konkursu, a także wzbogaci wiedzę o dziedzictwie kresowych tradycji kulinarnych. Po wystąpieniach konsultacje i rozmowy z prelegentami.

Serdecznie zapraszamy uczestników konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” oraz osoby zainteresowane tematem poświęconym kulinarnym tradycjom kuchni kresowej. Warunkiem udziału w seminarium jest wcześniejsze telefoniczne lub e-mailowe zgłoszenie udziału pod niżej podanym kontaktem. W przypadku KGW biorących udział w konkursie prosimy o zaznaczenie na karcie zgłoszenia swojego udziału w seminarium.

Termin potwierdzania udziału w seminarium zbiega się z upływającym terminem zgłoszeń potraw do konkursu kulinarnego tj. 15 lipca br. Serdecznie zapraszamy.

Osoba do kontaktu:  
Anna Chmielowiec  tel. 016 632 16 84 wew. 41
e-mail:  a.chmielowiec@lubaczow.com.pl

  • Biesiada TeatralnaOgólnopolski Festiwal Kapel Folkloru MiejskiegoKarpackie Biennale Grafiki Dzieci i MłodzieżyJazz bez

  • Budynek przystosowany dla osób niepełnosprawnych

Copyright © 2021 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone