• Slider 837
  • Slider 834
  • Slider 815
  • Slider 795
  • Slider 842

IV Biesiada nad Morawskim Łęgiem - Prezentacja Tradycyjnych Potraw Wiejskich

Protokół
z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu na inscenizowaną piosenkę o tematyce kulinarnej – IV BIESIADY NAD MORAWSKIM ŁĘGIEM – prezentacji tradycyjnych potraw wiejskich w Morawsku
2 października 2016 r.

 

Komisja w składzie:
Jagoda Pietrusiak
Katarzyna Medelczyk

po obejrzeniu i wysłuchaniu 5 prezentacji konkursowych postanowiło przyznać
nagrodę pieniężną w wysokości 300,00 zł Stowarzyszeniu Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego.
Nagrodę ufundowało Centrum Kulturalne w Przemyślu

Komisja docenia oryginalne i dowcipne teksty nawiązujące do tematyki konkursu, ciekawe i pracochłonne inscenizacje, a także ogromną radość towarzyszącą wszystkim wykonawcom. Komisja rekomenduje, aby w kolejnych edycjach konkursu zespoły zwróciły większą uwagę na wspólny i spójny śpiew, przygotowanie inscenizacji o których mowa w regulaminie oraz zwraca uwagę na bardziej staranne pamięciowe opanowanie tekstów. Komisja jest pełna uznania dla zaangażowania wszystkich uczestników w kultywowanie i popularyzację dziedzictwa kulturowego wsi.

 

 


Protokół
z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego – IV BIESIADY NAD MORAWSKIM ŁĘGIEM – prezentacji tradycyjnych potraw wiejskich w Morawsku
2 października 2016 r.

 

Komisja w składzie:
Krystyna Trojanowska
Agata Nowak
Krzysztof Zieliński

Po obejrzeniu i degustacji potraw konkursowych z 9 stoisk postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia ufundowane przez: Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz Wójta Gminy Jarosław:

I nagroda
dla KGW z Siedleczki za efektownie przygotowane stoisko z punktu widzenia etnografii, a także umiejętne połączenie zebranych przedmiotów z prezentowanymi potrawami ściśle związanymi z tradycją regionalną.
Nagroda pieniężna w wysokości 650,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

II nagroda
dla stowarzyszenia „Razem w przyszłość” z Morawska za ciekawą ekspozycję wszystkich walorów kulinarnych lokalnej społeczności zaczynając od przekąsek poprzez dania główne, a na deserach i przetworach kończąc.
Nagroda pieniężna w wysokości 450,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

dwie III nagrody dla:
- Stowarzyszenia Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego za „żywe stoisko ekspozycyjne” połączone z prezentacją wyciskania owoców, wzbogacone o historyczne publikacje przepisów kulinarnych.
Nagroda pieniężna w wysokości 300,00 zł oraz nagroda rzeczowa.
- KGW z Leżachowa za skuteczne połączenie tradycji ze współczesnością.
Nagroda pieniężna w wysokości 300,00 zł oraz nagroda rzeczowa.

Pięć wyróżnień po 100,00 zł każde oraz nagrody rzeczowe dla (alfabetycznie):
- KGW w Drohobyczce za umiejętność wyszukiwania i prezentacji przedmiotów z dawnej kuchni,
- Stowarzyszenia „Nad Sanem” w Kostkowie za piernik z buraka ćwikłowego oraz za przetwory warzywno-owocowe,
- KGW z Łopuszki wielkiej za barwność stoiska – rozmaitość elementów dekoracji,
- Stowarzyszenia „Kobiety dla Makowiska” za przypominający smak potraw z dzieciństwa – zupę z dyni słono-słodką z zacierką,
- Zespołu „Piganeczki” z Pigan za przywrócenie smaku pamięci i prezentacji potrawy – Jagielnica dyniowa z jabłkami i melasą.

 

Komisja jest pod wielkim wrażeniem zaprezentowanych potraw, dbałości o strój regionalny, jak również kreatywne podejście do prezentacji stoisk.

Komisja proponuje, aby w przyszłorocznej edycji konkursu zaprezentować potrawy z wykorzystaniem twarogu i rodzimych owoców.

 

Zobacz fotorelację:

  • Biesiada TeatralnaOgólnopolski Festiwal Kapel Folkloru MiejskiegoKarpackie Biennale Grafiki Dzieci i MłodzieżyJazz bez

  • Budynek przystosowany dla osób niepełnosprawnych

Copyright © 2021 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone