Skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszeń działających na terenie województwa podkarpackiego i lubelskiego, które sięgając do przepisów babć czy też zapisanych receptur, starych książek kucharskich przygotują potrawę wywodzącą się z kuchni kresowej.
Tematem tegorocznego konkursu są potrawy „jedzone łyżką”. Konkurs cieszy się dużą popularnością wśród odwiedzającej Festiwal publiczności.
O konkursie tak wypowiada się jeden z jego jurorów Pan Mieczysław Czytajło z Akademii dziedzictwa Kresów: ...to swoisty "wehikuł czasu", dzięki któremu mamy możliwość co roku spotkać się z częściowo zapomnianymi już smakami i aromatami dawnych Kresów, które tkwią gdzieś głęboko w naszej polskiej duszy i pamięci pokoleń...
Na zgłoszenia czekamy do 26 lipca. Szczegóły dotyczące konkursu znajdują się w regulaminie.
Pobierz regulamin i kartę zgłoszenia