Protokół
z obrad kapituły konkursowej oceniającej potrawy w konkursie kulinarnym
„Kresowe jadło”, przeprowadzonym w dniu 04.08.2019 r.
w Baszni Dolnej podczas „Festiwalu Dziedzictwa Kresów”,
tematem którego było danie jedzone łyżką
Kapituła konkursowa w składzie:
1. dr Mariola Tymochowicz – etnolog, kulturoznawca, Lublin,
2. Mieczysław Czytajło – Akademia Dziedzictwa Kresów, Kraków,
3. Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, redaktor „Smaków Podkarpacia”, administrator Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”, Rzeszów,
stwierdza, co następuje:
w konkursie kulinarnym udział wzięło łącznie 34 podmiotów z województw podkarpackiego i lubelskiego.
Tegoroczna edycja charakteryzowała się wyrównanym poziomem przy zróżnicowaniu smaków i potraw w większości pochodzących z kuchni chłopskiej. Z czego część z nich nadal jest wykonywana na co dzień i od święta. Inne z prezentowanych pojawiają się obecnie sporadycznie, ale przez to zyskują walor kuchni rekonstrukcyjnej opartej na tradycyjnych i naturalnych produktach.
Po degustacji potraw konkursowych, przeprowadzeniu oceny i podsumowaniu punktów, kierując się postanowieniami regulaminu przyznano następujące miejsca i wyróżnienia pieniężne ufundowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie:
I miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
KGW w Luchowie Dolnym
potrawa: lemieszka – lubelska kulasza
II miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
KGW Płazów
potrawa: staropolska zupa grzybowa z pierożkami
III miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
Stowarzyszenie „Kobiety razem w Sobiecinie”
potrawa: polewka piwna z twarogiem
Osiem wyróżnień:
Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa
potrawa: zupa mąż i żona
KGW Szczutków
potrawa: kołoczynka
KGW w Pasiekach
potrawa: zupa owocowa zalewajka
KGW w Baszni Górnej
potrawa: barszcz ukraiński
KGW Sołectwo Różaniec I w Różańcu
potrawa: barszcz ukraiński
KGW Dąbrowa
potrawa: kapusta z grochem, pszonem i grzybami
KGW w Krowicy Hołodowskiej.
potrawa: kwas chłopski
KGW Drohobyczka
potrawa: barszcz ogórkowy z bobem
Spostrzeżenia Kapituły konkursowej:
Zwróciliśmy także uwagę że wyraźnie przemyślane zostały prezentacje potraw i stoisk, jednakże trafiały się jeszcze sztućce plastikowe. W związku z powyższym uczulamy aby w przyszłym roku tego typu jednorazowych opakowań unikać przy prezentacji konkursowej.
Sięgając do tradycyjnych przepisów w minimalny sposób je modyfikować poprzez wprowadzenie współczesnych przypraw. Zachęcamy do poszukiwania i powracania do tych tradycyjnych rodzimych przypraw jak zioła.
Podziękowania składamy organizatorom: Wójtowi Gminy Lubaczów, Marszałkowi Województwa Podkarpackiego oraz współorganizatorowi Centrum Kulturalnemu w Przemyślu za przygotowanie konkursu, licząc na jego kontynuację.