1 sierpnia podczas finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2021 w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej po raz kolejny odbył się Konkurs kulinarny pn. „Kresowe jadło”. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była kuchnia wielu narodów, które współistniały obok siebie na Kresach Dawnej Rzeczypospolitej.
W tegorocznym konkursie wzięło udział 30 kół gospodyń wiejskich z terenu województwa podkarpackiego, które przygotowały 50 potraw konkursowych.
W skład komisji oceniającej przygotowane potrawy wchodzili:
- Weronika Marczuk – przewodniczka po smakach Ukrainy, autorka książki „Smaki Ukrainy”,
- Mieczysław Czytajło – Akademia Dziedzictwa Kresów, Kraków,
- Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, Szlak Kulinarny „Podkarpackie Smaki”.
Jury po dokonaniu oceny według następujących kryteriów: smak potrawy, związek potrawy z kulinarną tradycją kresową, estetyka i sposób podania oraz ogólna aranżacja stoiska przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:
I Miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
KGW Szczutków za: baraninę w garze pieczoną,
II Miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
KGW Wietlin za: kompot z orzechów włoskich,
III Miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
KGW Jagiełła za: jagły.
Wyróżnienia wraz z nagrodą pieniężną otrzymały:
- KGW Krowica Lasowa za: farmuszkę,
- KGW Hurcze za: kugel,
- KGW Załuże za: gołąbki z tartych ziemniaków z okrasą,
- KGW Lisie Jamy za: pierogi z kiszoną kapustą i białym serem,
- KGW Kobylnica Ruska za: pieróg gryczany z maczką z gęsi,
- KGW Budomierz za: kaczkę pieczoną z wiejskimi dodatkami,
- KGW Antoniki za: pierogi z gęsiną i maczką z gęsi,
- KGW Basznia Górna za: gołąbki ziemniaczane z boczkiem w sosie grzybowym.
Poniżej prezentujemy pełny protokół komisji oceniającej.
Organizatorami wydarzenia było: Województwo Podkarpackie, Gmina Lubaczów, a współorganizatorem Centrum Kulturalne w Przemyślu.
Paweł Kasjan – instruktor ds. upowszechniania i promocji kultury
Zobacz fotorelację z konkursu kulinarnego "Kresowe jadło"
| Protokół konkursu kulinarnego "Kresowe jadło"