Protokół
z obrad kapituły konkursowej oceniającej potrawy w konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło”, przeprowadzonym w dniu 06.08.2017 r. w Baszni Dolnej, podczas Festiwalu Dziedzictwa Kresów
Kapituła konkursowa w składzie:
1. Mateusz Gessler – przewodniczący kapituły,
2. Henryk Dumin – członek kapituły,
3. Mieczysław Czytajło – członek kapituły,
4. Krzysztof Zieliński – członek kapituły,
stwierdza co następuje:
Konkurs był przeprowadzony w dwóch kategoriach:
Kategoria A – Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia.
Kategoria B – podmioty prowadzące działalność gastronomiczną – gospodarstwa agroturystyczne, restauracje.
Tegoroczna edycja charakteryzowała się wyjątkowo licznym udziałem uczestników biorących udział w kategorii KGW i stowarzyszeń. Do oceny konkursowej przygotowano potrawy zwyczajowo stosowane w codzienności przez społeczności lokalne regionu.
Na szczególną uwagę zasługiwały dania związane z realiami przyszłych dekad, jak np. dania kuchni lwowskich i potrawy codzienne.
Na wielu stołach przedstawiono również zwyczajowe napoje i inne dania regionalne.
Po przeprowadzeniu oceny i podsumowaniu punktów przyznano następujące miejsca w poszczególnych kategoriach:
Kategoria A – Koła Gospodyń Wiejskich
I miejsce: KGW Oleszyce
Potrawa: jarskie gołąbki z kaszą jaglaną z kurkami
II miejsce: KGW Krowica Lasowa
Potrawa: jagnięcina ze smażoną kapustą i ziemniakami
III miejsce: KGW Nowa Wieś Trzebownisko
Potrawa: pasztet dworski galicyjski z mięs mieszanych z borowikami
Wyróżnienia:
1. KGW Krowica Hołodowska
Potrawa: Dziad i Baba (zupa)
2. Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie
Potrawa: gołąbki z kaszy jaglanej z maczanką
3. KGW Dziewięcierz
Potrawa: karp w piwie i śmietanie
4. KGW Opaka
Potrawa: tuszka wieprzowa z kapustą i grzybami
5. KGW Zalesie
Potrawa: kartoflanka
6. Stowarzyszenie Pszczółki Roztoczańskie
Potrawa: kulisz
7. KGW Lisie Jamy
Potrawa: pieczone części kaczki podane z kaszą jaglaną
Kategoria B – podmioty prowadzące działalność gastronomiczną – gospodarstwa agroturystyczne, restauracje
I miejsce: Restauracja „Przysmaki tatarskie”
Potrawa: frysztyk tatarski
Wyróżnienie: Spółdzielnia Socjalna Wspólna z Lubaczowa
Potrawa: miks kresowych pierogów