Już wkrótce rusza kolejna edycja „Festiwalu Dziedzictwa Kresów” , odbędzie się ona w dniach od 29. 07. do 6. 08. 2017 r. na terenie powiatu lubaczowskiego. Jednym z ważnych jego elementów jest konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”, którego celem jest promocja kresowych tradycji kulinarnych i prezentacja kresowych potraw.
Mając na względzie przywrócenie dziedzictwa dawnej kuchni kresowej oraz szersze omówienie zagadnienia, Gmina Lubaczów wspólnie z Centrum Kulturalnym w Przemyślu zorganizowała seminarium pt. „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbędzie się 20 lipca 2017 r. od godz. 10.00 do godz. 15.00 w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.
Tematyka seminarium
1. Kresy obszar i jego specyfika – Mieczysław Czytajło, Akademia Dziedzictwa Kresów.
2. Kuchnia dworska i miejska – dr Izabela Wodzińska, Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
- Książki kucharskie i poradniki, z których korzystano w kresowych dworkach szlacheckich i domach mieszczańskich (od XIX w.).
- Przykładowy jadłospis codzienny i świąteczny.
- Przygotowanie posiłków (omówienie produktów wykorzystywanych do przygotowania pożywienia, przyprawy, sposób podania).
3. Kuchnia wiejska – mgr Jolanta Dragan, Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
- Wykorzystanie produktów w wiejskiej kuchni kresowej.
- Tradycyjny przekaz umiejętności kulinarnych w rodzinie.
- Przykładowy jadłospis codzienny i świąteczny z uwzględnieniem charakterystycznych potraw.
- Przednówek – trudny czas głodu.
- Przygotowanie posiłków (wyposażenie kuchni, naczynia, sposób podania i jedzenia posiłków).
4. Aspekty organizacyjne związane z udziałem w Konkursie kulinarnym "Kresowe jadło".
Prelegenci zwrócą także uwagę i omówią szerzej temat kresowego jadła, co pomoże uczestnikom konkursu kulinarnego w przygotowaniu potraw do konkursu, a także wzbogaci wiedzę o dziedzictwie kresowych tradycji kulinarnych. Po wystąpieniach konsultacje i rozmowy z prelegentami.
Serdecznie zapraszamy uczestników konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” oraz osoby zainteresowane tematem poświęconym kulinarnym tradycjom kuchni kresowej. Warunkiem udziału w seminarium jest wcześniejsze telefoniczne lub e-mailowe zgłoszenie udziału pod niżej podanym kontaktem.
Termin potwierdzania udziału w seminarium zbiega się z upływającym terminem zgłoszeń potraw do konkursu kulinarnego tj. 17 lipca br. Serdecznie zapraszamy.
Osoba do kontaktu: Jan Gancarz, tel. 504291878, e-mail: gancarzjan@op.pl
Szczegóły konkursu kulinarnego na stronie Festiwalu Dziedzictwa Kresów.