Hadle Szklarskie – malownicza wieś położona w powiecie przeworskim, licząca niespełna sześciuset mieszkańców jest miejscem bogatej historii, jak i wielu zabytków. Najważniejszą wizytówką Hadel jest niewątpliwie Zespół Pałacowo – Parkowy, w którego skład wchodzą park, kuźnia, stajnia oraz oranżeria współcześnie zaadaptowane na potrzeby turystów i mieszkańców stanowiąc kompleks wypoczynkowy. Perłą tego miejsca jest dwór wzniesiony początkiem XX wieku, którego pierwszymi właścicielami była rodzina Łastowieckich.
W tym urokliwym, pełnym zieleni miejscu w ostatni majowy weekend 2017 roku odbyła się po raz drugi Majówka pod Jaworem - Regionalny Przegląd Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw. Do Hadel przyjechały Zespoły, Stowarzyszenia i Koła Gospodyń wiejskich, które prezentowały się w dwóch konkursach: muzycznym i kulinarnym. Majówkę tradycyjnie rozpoczęła msza święta polowa, celebrowana w małej drewnianej kapliczce, po której widzowie i goście przeglądu w ramach konkursu muzycznego mogli wysłuchać 14 prezentacji pieśni majówkowych i pieśni związanych z pracą wykonywaną na roli. Do udziału w majówce w konkursie kulinarnym zgłosiło się 8 stoisk, na których prezentowane były tradycyjne potrawy regionalne. Tym razem, regulamin konkursu zakładał prezentację potraw przygotowanych z kaszy jęczmiennej, kaszy manny oraz tzw. jużynę, czyli potrawy które gospodynie przygotowywały jako posiłek w pole. Oprócz potraw konkursowych, na stoiskach można było zasmakować unikalnych, niepowtarzalnych dań, często o równie unikatowych nazwach np. chałwy z konopii, siuśboku, niby kiszki, czy jęczmiennej biduli. Pojawiły się też znane regionalne przysmaki jak proziaki i ciasta drożdżowe z owocami. Wśród napojów królowały za to kawa zbożowa i kompot z rabarbaru.
Na zakończenie Majówki wystąpili goście, którzy w swojej twórczości artystycznej nawiązują do podhalańskiego folkloru – Kapela Górole. Przy dźwiękach zespołu uczestnicy przeglądu, jak i wszyscy goście mogli świętować, przy tańcu i śpiewie.
Majówkę zorganizowało Centrum Kulturalne w Przemyślu wspólnie ze Stowarzyszeniem Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik", Gminnym Ośrodkiem Kultury w Jaworniku Polskim i Wójtem Gminy Jawornik Polski.
Katarzyna Medelczyk
Zapraszamy do zapoznania się z protokołami jury:
Protokół
z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego podczas
„MAJÓWKI POD JAWOREM” II Regionalnego Przeglądu Zespołów Śpiewaczych
i Tradycyjnych Potraw - 28 maja 2017 r. w Hadlach Szklarskich
Komisja oceniająca w składzie:
- Agata Hemon, specjalista ds. folkloru Centrum Kulturalne w Przemyślu,
- Krzysztof Zieliński, redaktor „Podkarpackich Smaków”, Stowarzyszenie „Pro Carpathia” w Rzeszowie
po obejrzeniu stoisk i degustacji potraw konkursowych przygotowanych przez osiem zespołów kierując się postanowieniami regulaminu przyznała:
Dwie równorzędne Nagrody Główne w wysokości po 400 zł (czterysta złotych) każda, ufundowane przez Wójta Gminy Jawornik Polski dla:
- Koła Gospodyń Wiejskich „Woliczanki” z Wolicy
za zupę śliwkową z kaszą pęcak i „knydle” z kaszy manny z serem białym,
- Koła Gospodyń Wiejskich „Piganeczki” z Pigan
za galicyjską leguminę z kaszy manny z sosem borówkowym i „niby-kiszkę” zapiekaną.
Wyróżnienia pieniężne w wysokości po 100 zł (sto zł) każde, ufundowane przez Centrum Kulturalne w Przemyślu dla:
- Koła Gospodyń Wiejskich z Drohobyczki za rosół z kaszą manną krojoną w kostkę, kapuśniak z kaszą jęczmienną ze skwarkami i jużynę,
- Koła Gospodyń Wiejskich z Wyszatyc za zupę krupnik oraz głowiznę, ser, chleb wiejski, swojskie masło i ser z ogórkami,
- Zespołu z Kisielowa za proziaki z masłem czosnkowo-pietruszkowym i powidłami z szarej renety oraz gołąbki z kaszą jęczmienną.
Wyróżnienie pieniężne w wysokości po 100 zł (sto zł) ufundowane przez Wójta Gminy Jawornik Polski dla
- Zespołu z Maćkówki za ciasto z kaszy manny i kiszkę z kaszy jęczmiennej z wątróbką i kapustą oraz krupniakiem.
Ponadto Wójt Gminy Jawornik Polski ufundował dwa specjalne wyróżnienia finansowe w wysokości po 400 zł (czterysta zł) każde dla:
- Stowarzyszenia Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego
za bułeczkę z kaszą, proziaki z masłem i kawą zbożową oraz Kwasówkę z kaszą,
- Stowarzyszenia Kobiet na Rzecz Rozwoju Gminy Jawornik Polski
za przekładaniec z młodą kapustą oraz „siuśbok” z fasolą jasiek, kaszą pęczak i mięsem wieprzowym.
Druga edycja „Majówki pod Jaworem” przekonuje, że poziom części kulinarnej konkursu będzie tu zawsze na najwyższym poziomie.
Jury konkursu nie miało problemu z potwierdzeniem zgodności prezentowanych potraw z regulaminem, problemem było, które z przygotowanych dań – wszystkie na bardzo wysokim poziomie jakości – wyróżnić najwyższą nagrodą. Stąd też decyzja, aby po raz pierwszy przyznać dwie główne nagrody, pierwsze nagrody.
Do tego należy podkreślić niezwykle efektowne stoły z dekoracjami w postaci oryginalnych często naczyń oraz barwność strojów, w których przyjmowały nas panie z kół gospodyń wiejskich. Prosimy tak trzymać w kolejnych edycjach „Majówki pod Jaworem”, gdzie znów królować będą nasze kasze.
Protokół
z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu zespołów śpiewaczych
podczas „MAJÓWKI POD JAWOREM” II Regionalnego Przeglądu
Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw - 28 maja 2017 r. w Hadlach Szklarskich
Komisja w składzie:
- Katarzyna Ignas, etnograf,
- Krystyna Trojanowska, folklorysta,
- Jacek Marcińczak, muzyk
po wysłuchaniu czternastu prezentacji konkursowych postanowiło przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
I Nagrodę pieniężną w wysokości 700 zł (siedemset zł) ufundowaną przez Wójta Gminy Jawornik Polski otrzymuje Zespół Śpiewaczy „Wyszatyczanie” z Wyszatyc.
II Nagrodę pieniężną w wysokości 500 zł (pięćset zł) ufundowaną przez Centrum Kulturalne w Przemyślu otrzymuje Grupa Śpiewacza „Krasiczanki” z Krasiczyna.
Dwie równorzędne III Nagrody pieniężne w wysokości po 400 zł (czterysta zł) każda ufundowane przez Wójta Gminy Jawornik Polski otrzymuje: Zespół Śpiewaczy „Studzieńczanki” ze Studziana oraz
Zespół Śpiewaczy „Hadlanie” z Hadli.
Trzy wyróżnienia pieniężne w wysokości po 100 zł (sto zł) każde ufundowane przez Wójta Gminy Jawornik Polski otrzymują: Zespół Śpiewaczy z Kisielowa, Zespół Śpiewaczy „Dzikowianie” ze Starego Dzikowa,
Zespół Śpiewaczy „Porębianki” z Drohobyczki.
W przeglądzie wzięło udział czternaście zespołów śpiewaczych, w tym trzy z towarzyszeniem instrumentalnym (akordeon). Zaprezentowano pieśni majówkowe zarówno te bardziej popularne, jak i te rzadziej wykonywane. Pieśni związane z pracą wykonywaną na roli to także pieśni miłosne z wątkami pracy na roli, które tu zabrzmiały. Nie zawsze dobór melodii pieśni był odpowiedni do tekstu pieśni. Zespoły zaprezentowały się pięknie w strojach ludowych.
Komisja oceniająca stwierdza niniejszym, że cele przeglądu zostały spełnione. Przegląd organizowany po raz drugi wpisuje się w działanie wspierające ochronę dziedzictwa niematerialnego – jakie stanowią dawne pieśni i melodie ludowe.
Wyjątkowo udane jest to połączenie w formule jednego przeglądu, prezentacji pieśni maryjnych w miesiącu maju, degustacji potraw tradycyjnych wiejskich wraz z niezwykłą, urokliwą atmosferą panującą w Zespole Pałacowo-Parkowym w Hadlach Szklarskich.
Obejrzyj relację TVP 3 Rzeszów
Przeczytaj relację na stronie Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki