• Slider 837
  • Slider 834
  • Slider 815
  • Slider 795
  • Slider 842

Seminarium "Kulinarne tradycje kresowe"

Centrum Kulturalne w Przemyślu i Wójt Gminy Lubaczów - organizatorzy konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” odbywającego się w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów, zapraszają do udziału w seminarium pt. "Kulinarne tradycje kresowe", które odbędzie się 13 czerwca o godz. 10.00, w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.Na zgłoszenia czekamy do 7 czerwca.

Seminarium w szczególności skierowane jest do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń, które będą brać udział w konkursie na “Kresowe jadło”, a także osób zainteresowanych tą tematyką. W tym roku pragniemy także serdecznie zaprosić delegacje z Szkół Gastronomicznych, aby opowiedzieć o kresowej kuchni młodzieży zajmującej się profesjonalnie kulinariami. Przybliżenie i promocja dziedzictwa kulturowego jakim jest kuchnia kresowa jest ważnym elementem edukacyjnym i poznawczym dla kolejnych pokoleń.

Prelegenci i tematy seminarium:

1. Mieczysław Czytajło - Akademia Dziedzictwa Kresów (Kraków)
KRESOWY PRODUKT REGIONALNY

2. Bożena Lauzer -  Muzeum Zamek w Łańcucie
KUCHNIA SZLACHECKA

3. dr Mariola Tymochowicz - etnolog, kulturoznawca, Instytut Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie
FENOMEN KUCHNI CHŁOPSKIEJ

W programie przewidujemy także degustację kresowej kuchni.

Udział w Seminarium jest bezpłatny, potwierdzenie udziału w seminarium należy zgłaszać telefonicznie pod nr 16 678 20 09 wew. 534, tel. kom. 799 255 649 lub na adres e-mail: dziedzictwo@ck.przemysl.pl do 7 czerwca 2019 r. Informacji udziela Agata Hemon - Kierownik Działu Dziedzictwa i Edukacji Kulturowej CK.

Państwa dane osobowe przetwarzane będą przez Centrum Kulturalne w Przemyślu i Urząd Gminy w Lubaczowie.

Serdecznie zapraszamy do udziału w seminarium i poznania kresowej kuchni.

 

  • Biesiada TeatralnaOgólnopolski Festiwal Kapel Folkloru MiejskiegoKarpackie Biennale Grafiki Dzieci i MłodzieżyJazz bez

  • Budynek przystosowany dla osób niepełnosprawnych

Copyright © 2021 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone