Ostatnia niedziela września to od kilku lat dzień w którym odbywa się „Biesiada nad Morawskim Łęgiem – Prezentacja Tradycji Kulinarnych Podkarpacia”. W tym roku odbyła się już IX edycja tej kulinarnej imprezy, którą wraz z Centrum Kulturalnym organizuje Wójt Gminy Jarosław, a jako współorganizator wspiera niezawodne Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość” w Morawsku.
Urozmaicony charakter wydarzenia gwarantuje zmieniana co roku tematyka dań konkursowych. W tej edycji, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszenia z Podkarpacia miały za zadanie przygotować potrawę z jesiennych warzyw sezonowych oraz potrawę mączną. Oprócz dań konkursowych, 10 zgłoszonych stoisk uginało się wręcz pod ciężarem innych tradycyjnych regionalnych potraw i wypieków oraz po brzegi wypełnionych słoików, weków i butelek przygotowanych w ramach „Kiermaszu produktów z domowej spiżarni”. Oczywiście nie brakowało chętnych do zakupu i degustacji tych wszystkich dobrodziejstw. Ubogacenie każdego ze stoisk zapewniła prezentacja przedmiotów używanych w dawnym gospodarstwie domowym, wśród których można było obejrzeć m.in. żelazko z duszą, wirówkę do mleka, czy prasę do odciskania sera.
Jak co roku, potrawy konkursowe oceniła trójosobowa komisja, w skład której wchodzili: Sylwia Cwynar – plastyk z Centrum Kulturalnego, Mieczysław Czytajło – popularyzator dziedzictwa kulinarnego - Akademia Dziedzictwa Kresów z Krakowa oraz Krzysztof Zieliński – regionalista, przedstawiciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia POLSKA EKOLOGIA z Rzeszowa. Jury oceniało tradycyjne potrawy pod względem smakowym i estetycznym, w tym zgodność potraw konkursowych z tradycyjną kuchnią regionalną, smak potrawy, ogólny wyraz stoiska, a także autentyzm dawniej używanych przedmiotów.
Po zakończonej ocenie jury, publiczność bawiła się przy występach artystycznych Zespołu Tańca Ludowego JAROSŁAWIAKI, Zespołu FREE-STYLE, Kapeli Ludowej z Gniewczyny Łańcuckiej oraz Zespołu Pieśni Ludowej „Biesiada” z Tuczemp.
Wydarzenie objęli patronatem medialnym: Gazeta Jarosławska, Ekspres Jarosławski, Życie Podkarpackie oraz Puls Podkarpacia.
Zapraszamy do zapoznania się z protokołem komisji konkursowej.
Katarzyna Medelczyk-Szkółka
Protokół
z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego w ramach
„IX Biesiady nad Morawskim Łęgiem – Prezentacji Tradycji Kulinarnych Podkarpacia”
w dniu 25 września 2022 roku w Morawsku
Komisja w składzie:
- Sylwia Cwynar – plastyk z Centrum Kulturalnego w Przemyślu,
- Mieczysław Czytajło – popularyzator dziedzictwa kulinarnego, Akademia Dziedzictwa Kresów, Kraków,
- Krzysztof Zieliński – regionalista, przedstawiciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia POLSKA EKOLOGIA,
po obejrzeniu i degustacji potraw z 10 zgłoszonych do wydarzenia stoisk, biorąc pod uwagę wytyczne zamieszczone w regulaminie konkursu, postanowiła przyznać:
siedem równorzędnych wyróżnień w wysokości po 200,00 zł (dwieście) każde oraz nagrody rzeczowe dla:
- Stowarzyszenia „Razem w Przyszłość” w Morawsku, za knedle ze śliwkami,
- Koła Gospodyń Wiejskich w Kostkowie, za kartoflankę prababci,
- Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywni Razem” w Wietlinie, za pierogi z kapustą i serem,
- Stowarzyszenia Seniorów „Tradycja i Nowoczesność” w Orłach, za zupę-krem z dyni,
- Stowarzyszenia „Kobiety dla Makowiska”, za racuchy z jabłkami,
- Koła Gospodyń Wiejskich w Hadlach Szklarskich, za barszcz ukraiński,
- Koła Gospodyń Wiejskich w Słonnem, za leguminę prababci;
III miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 300,00 zł (trzysta) oraz nagrodę rzeczową dla:
- Stowarzyszenia „Kobiety Razem” w Sobiecinie;
II miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 400,00 zł (czterysta) oraz nagrodę rzeczową dla:
- Stowarzyszenia „Miłośników Tuczemp”;
I miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 500,00 zł (pięćset) oraz nagrodę rzeczową dla:
- Koła Gospodyń Wiejskich w Jaworniku Polskim.
Wszystkie pieniężne nagrody i wyróżnienia ufundowało Centrum Kulturalne w Przemyślu.
Nagrody rzeczowe ufundował Wójt Gminy Jarosław.
Dania naszych babć, to element tradycji kulinarnej, która nie może odejść w zapomnienie. Tego typu spotkania, jak dzisiejsze, pozwalają prezentować „rekonstrukcje kulinarne” w najlepszym wydaniu. Szereg z tych dań powinno się plasować na wysokim miejscu w menu najlepszych regionalnych restauracji w Podkarpackiem – trzeba zrobić wszystko, aby się tam znalazły.