Organizatorzy konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” zapraszają do udziału w seminarium pt. „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbędzie się 12 lipca o godz. 15.00, w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.
Celem seminarium jest przybliżenie i promocja dziedzictwa kulturowego dawnych Kresów Rzeczypospolitej, a w szczególności tradycyjnych kulinariów kresowych i produktów lokalnych. Ponadto podczas spotkania będzie możliwość zapoznania się z wymogami oraz kryteriami oceny w Konkursie „Kresowe Jadło”.
Potwierdzenia udziału w seminarium należy zgłaszać telefonicznie pod nr 16 632 1461 lub mailowo na adres gok@lubaczow.com.pl do 9 lipca.
Seminarium „Kulinarne tradycje kresowe” - prelegenci:
Henryk Dumin – antropolog kultury, Muzeum Karkonoskie w Jeleniej Górze
Kulinaria jako dziedzictwo kulturowe, ze szczególnym uwzględnieniem Kresów
dr Mariola Tymochowicz - etnolog, kulturoznawca, Instytut Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie
Specyfika tradycyjnego pożywienia chłopskiego
- cechy pożywienia chłopskiego
- typologie potraw
- główne składniki
- różnorodne zastosowanie pożywienia w życiu codziennym i świątecznym mieszkańców wsi
Bronisława Bajor – propagatorka kultury ludowej, w tym m. in. tradycji kulinarnych
Miary używane w dawanej kuchni naszych przodków
Jan Gancarz – Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie”
Aspekty organizacyjne związane z udziałem w Konkursie kulinarnym „Kresowe jadło w Baszni Dolnej
Prowadzenie seminarium: Agata Hemon – Centrum Kulturalne w Przemyślu
Serdecznie zapraszamy do udziału w seminarium.