• Slider 837
  • Slider 834
  • Slider 815
  • Slider 795
  • Slider 842

„Kulinarne Tradycje Kresowe” czyli o kuchni wielu narodów na Kresach Dawnej Rzeczypospolitej

Seminarium było skierowane do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń oraz przedstawicieli Szkół gastronomicznych z terenu województwa podkarpackiego i powiatów województwa lubelskiego sąsiadujących z naszym regionem.

Głównym celem seminarium było przybliżenie tematu kuchni kresowej oraz jej promocji, a także zaproszenie do udziału w kolejnej edycji konkursu „Kresowe jadło”, która odbędzie się 1 sierpnia w Baszni Dolnej.

Spotkanie rozpoczęło się od przywitania gości i wprowadzenia do seminarium. Głos zabrali Marta Tabaczek - dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Lubaczowie i Janusz Czarski - dyrektor Centrum Kulturalnego w Przemyślu.

Prelegentami podczas tegorocznej edycji seminarium byli:

- dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, który przedstawił dwa referaty:

 - pierwszy zatytułowany „Kuchnia Rzeczypospolitej wielu narodów” o tradycjach kulinarnych dawnych Kresów

- drugi pt.: „Abuchty, kamudelate i kwadratowe kołacze. Jak czytać dawne książki kucharskie”, w którym m.in. zaprezentował gdzie znaleźć dawne książki kucharskie, jak je odczytywać oraz wyjaśnił jak w praktyce korzystać ze zbiorów bibliotek cyfrowych.

- Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Pro Carpatia w Rzeszowie, przedstawił referat pt.: „Regionalizm dawniej a dzisiaj. Udane próby rekonstrukcji potraw kuchni wiejskiej we współczesnej gastronomii”. W swojej prelekcji opowiedział m.in. o „zawrotnej karierze” proziaka i innych potraw kuchni regionalnej oraz o tym jak tradycyjna kuchnia wiejska przenika do współczesnej gastronomii  i dlaczego warto ją pielęgnować.

Na zakończenie części oficjalnej głos zabrały panie z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubaczowie, które przybliżyły zebranym problematykę obostrzeń i zachowania środków bezpieczeństwa podczas przygotowywania żywności i uczestnictwa w konkursach kulinarnych w okresie pandemii.

Organizatorami Seminarium, które odbyło się w ramach tegorocznej edycji Festiwalu Dziedzictwa Kresów było Centrum Kulturalne w Przemyślu i Wójt Gminy Lubaczów.

Paweł Kasjan – instruktor ds. upowszechniania i promocji kultury

 

Kliknij i obejrzyj fotorelację:

 fot. Paweł Kasjan

 

Prezentacje z Seminarium pt. "Kulinarne Tradycje Kresowe"
 
dr. hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK w Toruniu - „Abuchty, kamudelate i kwadratowe kołacze. Jak czytać dawne książki kucharskie”,
dr. hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK w Toruniu - Bibliografia kulinarna. Kuchnia kresowa.
Krzysztof Zieliński, Stowarzyszenie Pro Carpathia - „Regionalizm dawniej a dzisiaj. Udane próby rekonstrukcji potraw kuchni wiejskiej we współczesnej gastronomii”
 
 
PLIKI DO POBRANIA
  • |  Kuchnia Rzeczypospolitej wielu narodów

  • |  Abuchty, kamudelate i kwadratowe kołacze. Jak czytać dawne książki kucharskie

  • |  Regionalizm dawniej a dzisiaj. Udane próby rekonstrukcji potraw kuchni wiejskiej we współczesnej gastronomii

  • |  Bibliografia kulinarna. Kuchnia kresowa

  • Biesiada TeatralnaOgólnopolski Festiwal Kapel Folkloru MiejskiegoKarpackie Biennale Grafiki Dzieci i MłodzieżyJazz bez

  • Budynek przystosowany dla osób niepełnosprawnych

Copyright © 2021 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone